House 1304
       
     
3 b.jpg
       
     
2 b.jpg
       
     
5 b.jpg
       
     
4 b.jpg
       
     
6 b.jpg
       
     
1 b.jpg
       
     
7 b.jpg
       
     
Diagrams 2_Page_1 b.jpg
       
     
Diagrams 2_Page_2 b.jpg
       
     
House 1304
       
     
House 1304

Completed 2018

The project involves the renovation of a partially finished residence within a half plot that was meant to mirror the completed house on the south, both in terms of aesthetics and organization. The existing concrete structure was erected to accommodate a basement with parking, a ground floor for the livings spaces, a first floor for the bedrooms and a small attic. This general organization largely remained intact through the renovation.

Since the house would lack sufficient south exposure a ‘block’ of structure is subtracted creating a central void that introduces sufficient daylight and can heat the interior spaces during the winter months. Consequently, a central outdoor courtyard is created on the ground floor. A retractable shade on the roof shades from the summer sun but still allows cross ventilation through the opening on the roof. Interior circulation on the floors and the attic revolves around this central void. This creates a theatrical experience between the different spaces and the different floors. A net on the first floor allows the residents to inhabit this central void.

Folding and sliding doors along the perimeter of the envelope shade the naturally ventilated interior and exterior spaces and also offer privacy to the residents.

Photos by Marios Christodoulides

3 b.jpg
       
     
2 b.jpg
       
     
5 b.jpg
       
     
4 b.jpg
       
     
6 b.jpg
       
     
1 b.jpg
       
     
7 b.jpg
       
     
Diagrams 2_Page_1 b.jpg
       
     
Diagrams 2_Page_2 b.jpg